Українці Нижнього Подунав’я в Румунії - Кушнір, В. (Народна творчість та етнографія, 2010)
Етнічна група українців у Північній Добруджі й дельті Дунаю сформувалася на початку ХІХ ст. і представлена унікальним варіантом традиційної культури, яку вивчають з 80-х років ХІХ ст. У статті розглянуто питання періодизації етнографічних досліджень у регіоні, науковий доробок Ф. Вовка, науковців середини ХХ ст., громадських і наукових установ України та Румунії 1990-х років. Этническая группа украинцев в Северной Добрудже и дельте Дуная сформировалась в начале ХІХ в. и представлена уникальным вариантом традиционной культуры, которую изучают с 80-х годов ХІХ в. В статье рассмотрены вопросы периодизации этнографических исследований в регионе, результаты научных исследований Ф. Вовка, учёных середины ХХ в., общественных и научных учреждений Украины и Румынии 1990-х годов. The ethnic group of Ukrainians in delta of D anube and northern D obruja was originated in the earty 19th century. It is presented by a unique version of traditional culture which has been under investigation since the 1880s. Considered are the issues of the regional ethnographic studies’ periodization, the scientific researches of Fedor Vovk and scholars of the middle of the 20th century, and also of the public and scientific institutions of Ukraine and Romania in the 1990s.