Термодинамічні закономірності утворення аренів із вуглеводневих газів - Абаджев, С.С.; Баб'як, Л.В.; Мацяк, О.М.; Шевчук, В.У. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2003)
Проведено термодинамічний аналіз реакцій ароматизації газоподібних алканів та алкенів з одночасним утворенням водню або метану. Визначено умови, за яких реакції не мають термодинамічних обмежень, а також досягається високий ступінь рівноважного виходу цільових продуктів з урахуванням температурного інтервалу стабільної роботи висококремнезсмистих цеолітових каталізаторів. Проведен термодинамический анализ реакций ароматизации газоподобных алканов и алкенов с одновременным образованием водорода или метана Определены условия, при которых реакции не имеют термодинамических ограничений, а также достигается высокая степень равновесного выхода целевых продуктов с учетом температурного интервала стабильной работы высококремнеземных цеолитовых катализаторов. Thermodynamic analysis of aromatization reaction of similar alkanes and alkenes with simultaneous hydrogen or methane formation have been conducted. Conditions, under which reactions have no thermodynamic restriction and high yield of an expedient products is reached due to silicon containing zeolite catalysts have been determined.