Церковні старожитності в колекції Чернігівського єпархіального давньосховища - Литвин, К. (Народна творчість та етнографія, 2010)
Автор висвітлює умови заснування давньосховищ в Україні, прослідковує історію формування колекції культових предметів Чернігівського єпархіального давньосховища, здійснює опис його церковних старожитностей, які збереглись і ввійшли в колекцію Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського, та опис давно зниклого церковного начиння. Автор раскрывает условия создания древлехранилищ в Украине, прослеживает историю формирования коллекции культовых предметов Черниговского епархиального древлехранилища, описывает церковные древности, которые сохранились и вошли в коллекцию Черниговского исторического музея имени В. В. Тарновского, а также давно исчезнувшую церковную утварь и облачения. The author explores history of the antiquities storages in Ukraine, highlights development of the Chernihiv Eparchial Antiquities Storage’s collection of objects of religious worship, and inventories the church antiquities of the Chernihiv Storage of Relics that were preserved and became a part of the collection of the Tarnovskyi Chernihiv Historical Museum. The church implements that disappeared long time ago are also analyzed.