Геокультурний погляд на європейське місто (за “Щоденником” М. Башкірцевої) - Дорогань, І.В. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Статтю присвячено дослідженню європейського міста як геокультурного простору на
матеріалі щоденникових записів Марії Башкірцевої – російської художниці та письменниці.
Визначається вплив чинників російського дворянського оточення та європейського геокультурного
середовища на формування творчої особистості. Досліджується специфіка романтичного
світовідчуття М. Башкірцевої.
Ключові слова: геокультурний простір, географічне мислення, урбаністична культура,
живописання словом, романтичне світовідчуття. Статья посвящена исследованию европейского города как геокультурного пространства
на материале дневниковых записей Марии Башкирцевой – российской художницы и
писательницы. Определяется влияние факторов российского дворянского окружения и европейской геокультурной среды на формировании творческой личности. Исследуется
специфика романтического мироощущения М. Башкирцевой.
Ключевые слова: геокультурное пространство, географической мышление,
урбанистическая культура, живопись словом, романтическое мироощущение. The article is devoted to investigation in the European city as geocultural space on a material of
the Diary by Maria Bashkirtseva – the Russian artist and the writer. Influence of factors of the Russian
nobiliary environment and the European geocultural environment on formation of the creative person is
defined. Specificity of romantic attitude of M.Bashkirtseva is investigated.
Keywords: geocultural space, geographical thinking, urbanistic culture, painting by a word
romantic attitude.