Образ міста у “Вступній новелі” та “Арабесках” М. Хвильового - Лукавенко, В.О. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Стаття присвячена аналізу образу міста у “Вступній новелі” та “Арабесках” М. Хвильового.
Досліджуються елементи “міського тексту” Харкова, присутні у творах. Образ міста, зображеного
у новелах, співвідноситься з містом концентричного й ексцентричного типу, містом-дівою, містом-
блудницею, містом-карнавалом, містом-ярмарком.
Ключові слова: образ міста, місто концентричного типу, місто ексцентричного типу,
місто-діва, місто-блудниця, місто-карнавал, “міський текст” Харкова. Стаття посвящается образу города в “Вступительной новелле” и “Арабесках” М. Хвылевого.
Исследуются элементы “городского текста” Харькова, присутствующие в произведениях. Образ
города, изображенного в новеллах соотносится с городом концентрического и эксцентрического
типа, городом-девой, городом-блудницей, городом-карнавалом.
Ключевые слова: образ города, город концентрического типа, город эксцентрического
типа, город-дева, город-блудница, город-карнавал, “городской текст” Харькова. The article is devoted to an image of a city in M. Hvylevogo’s “The introductory short story” and
“Arabesques”. Elements of Kharkovs “the city text” are investigated. The image of the city represented
in short stories corresponds with a city of concentric and eccentric type, a city-maiden, a city-loose
woman, a city-carnival.
Keywords: an image of a city, a city of concentric type, a city of eccentric type, a city-maiden, a
city-loose woman, a city-carnival, “the city text” of Kharkov.