Роман Ігоря Муратова “У сорочці народжений”: спроба аналізу - Веретюк, Т.В. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Ця стаття присвячена проблемі дослідження генезисних витоків та діалектиці
становлення центрального героя роману Ігоря Муратова “У сорочці народжений” Федора Коляди
та тих персонажів, які вплинули на розвиток його непересічного характеру. Відзначається високий
рівень майстерності письменника, що виражається у яскравих, індивідуальних образах. Також
розглядається короткий огляд тогочасного українського літературного процесу. Ґрунтовно
проаналізовано не тільки персонажів, але й назву роману та назви усіх п’яти розділів.
Ключові слова: час, місто, портрет, площина тексту, екстремальна ситуація, війна,
натура. Эта статья посвящается проблеме исследования генезисных истоков и диалектике
становления центрального героя романа Игоря Муратова “В сорочке рожденный” Федора Коляды
и тех персонажей, которые повлияли на развитие его незаурядного характера. Отмечается
высокий уровень мастерства писателя, что выражается в ярких, индивидуальных образах. Также
подается короткий обзор украинского литературного процесса того времени. Тщательно
проанализировано не только персонажи, а и название романа и названия всех пяти частей.
Ключевые слова: время, город, портрет, пространство текста, экстремальная ситуация,
война, натура. The article deals with the research of the genesis sources and development dialectics of Fedir
Kolyada – the main hero of the novel “Born with a silver spoon in his mouth” (“U sorotchtzi narodzheny”)
by Ihor Muratov – and other heroes, who influenced the progress of his outstanding character. The high
level writer’s skill, embodied in bright, individual images, is marked off. The paper presents a brief
review of the literary process of that period. It gives a deep analysis of not only the characters, but also
the titles of the novel and its five chapters.
Keywords: time, city, portrait, text level, extreme situation, war, nature.