Концепт “Україна – Європа” крізь призму топосів у романі “Маруся Чурай” Ліни Костенко - Присяжнюк, О.М. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Стаття присвячена дослідженню концептуалізації топосів у романі Л. Костенко “Маруся
Чурай”. Результати наукового пошуку доповнюють мовознавство щодо розуміння лінгвософських
категорій “концепт”, “концептуальна картина світу” і “мовна картина світу”. У статті подається
визначення “топосів” як окремого тематичного класу, що розглядається крізь призму авторського
стилю української поетеси Л. Костенко.
Ключові слова: концепт, картина світу, топос, топоніми, система, структура, сегмент,
парцела, клас, група. Статья посвящена исследованию концептуализации топосов в романе Л. Костенко
“Маруся Чурай”. Результаты научного поиска дополняют языкознание относительно понимания
лингвософических категорий “концепт”, “концептуальна картина мира” и “языковая картина мира”.
В статье подается определение “топосов” как отдельного тематического класса, который
рассматривается сквозь призму авторського стиля украинской поэтессы Л. Костенко.
Ключевые слова: концепт, картина мира, топос, топонимы, система, структура, сегмент,
парцела, класс, группа. The article is dedicated to the research of the toposes concept in Lina Kostenko’s novel
“Marusya Churay”. The results of the scholar's research amplify linguistics in the understanding of
linguistically philosophical categories such as “concept”, “conceptual worldview” and “linguistic
worldview”. The “topos” definitions as a separate thematic class viewed in the process of Ukrainian
poetess Lina Kostenko’s style perception are given in the article.
Keywords: concept, worldview, topos, toponyms, system, structure, segment, parcel, class
group.