Специфіка творення образу міста у прозі Є. Гуцала 70-х рр. ХХ ст. - Полохова, Н.В. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Розглядається специфіка творення образу міста в прозі Є. Гуцала 70-х рр. ХХ ст. Увага акцентується на циклі міської прози письменника. Розкривається система опозицій “місто – містечко – село”, “столиця – провінція”. Досліджується міський топос у новелах та повістях Є. Гуцала, зокрема історична та модерна площина Києва. Рассматривается специфика создания образа города в прозе Е. Гуцала 70-х гг. ХХ ст. Внимание акцентируется на цикле городской прозы писателя. Раскрывается система оппозиций “город – городок – село”, “столица – провинция”. Исследуется городской топос в новеллах и повестях Е. Гуцала, в частности историческая и модерная плоскость Киева. Specific character of creating the model of a town in Yevgen Gutsalo’s prose of 1970-ths years of XX century is considered. The main attention is paid to the writer’s cycle of town prose. The system of oppositions a “city – a town – a country”, a “capital – a province” is revealed. Town space, historical and modern area of Kyiv in particular is explored in Yevgen Gutsalo’s short stories and novels.