Репрезентація дискурсу міста в прозових творах Сола Беллоу 1940–60-х рр. - Механікова, О.О. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Ця стаття присвячена своєрідності репрезентації дискурсу міста в романах раннього
періоду творчості американського митця Сола Беллоу: “Між небом і землею” (Danglіng Man, 1944),
“Жертва” (The Vіctіm, 1947), “Пригоди Огі Марча” (The Adventures of Augіe March, 1953) і “Герцог”
(Herzog, 1964). У науковому дослідженні обстоюється думка про домінування урбаністичних
мотивів у творах американського митця. Метафоричний образ міста Чикаго та Нью-Йорка як
божевільної урбаністичної стихії і “грішної землі” позначив одну з “больових точок” модерністської
прози США – знеособлення людини, що постає характерною рисою протагоністів Сол Беллоу.
Ключові слова: дискурс міста, урбаністична культура, деперсоналізація. Эта статья посвящается особенности репрезентации дискурса города в романах раннего
периода творчества американского писателя Сола Беллоу: “Между небом и землей” (Danglіng
Man, 1944), “Жертва” (The Vіctіm, 1947), “Приключения Оги Марча” (The Adventures of Augіe
March, 1953) і “Герцог” (Herzog, 1964). В научном исследовании отстаивается мысль о
доминировании урбанистических традиций в произведениях американского художника.
Метафорический образ города Чикаго и Нью-Йорка как хаотичной урбанистической стихии и
“грешной земли” определил одну из “болевых точек” модернистской прозы США –
деперсонализацию личности, являющуюся характерной чертой героев Сола Беллоу.
Ключевые слова: дискурс города, урбанистическая культура, деперсонализация. This article focuses on the peculiarities of the representation of the city discourse in the Bellow’s
early novels: “Danglіng Man” (1944), “The Vіctіm” (1947), “The Adventures of Augіe March” (1953) and
“Herzog” (1964). It is considered that Bellow is the leading exponent of the urban tradition in the
Postwar American literature. The metaphorical image of city Chicago and New York as distracted urban
element, “sinful land” designates one of the “painful points” of the American Literature of Modernism –
depersonalization, which is inherent to Bellow’s protagonists.
Keywords: city discourse, urban culture, depersonalization.