Метафорика образу міста в поезії неокласиків - Жиліна, М.С. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті розглядається специфіка образу міста в поезії київських неокласиків, яка найповнішою мірою розкривається через метафору. Автор виявляє спільні й відмінні риси в зображенні українського міста, зокрема Києва. Приділяється увага протиставленню минулого й сучасного міста, опозиції місто – село, розмежуванню образу Києва 20-х і 30-х років ХХ століття та явищу “мертвого Києва”. Ключові слова: метафора, образ міста, неокласики, Київ. В статье рассматривается специфика образа города в поэзии киевских неоклассиков, которая наиболее полно раскрывается через метафору. Автор выявляет общие и отличительные черты в изображении украинского города, в частности Киева. Уделяется внимание противопоставлению прошлого и настоящего города, оппозиции город – деревня, разграничению образа Киева 20-х и 30-х годов ХХ века и явлению “мертвого Киева”. Ключевые слова: метафора, образ города, неоклассики, Киев. The article considers the specificity of the image of a city in the poetry of the Kiev neoclassicists. This specificity reveals through a metaphor most full. The author reveals the general and distinctive features of the image of the Ukrainian city, in particular Kiev. The attention is paid to opposition of the past and the present of the city, opposition a city – village, to differentiation of the image of Kiev in the 20th and 30th years of the XX-th century and to the phenomenon of “dead Kiev”. Keywords: metaphor, image of city, neoclassicists, Kiev.