Метафизика пространства в контексте авангардного искусства (на материале “Стихов об Америке” В. Маяковского) - Куликова, М.Г.; Плевако, С.В. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Данная статья направлена на выявление метафизической составляющей пространства (места, локуса) в контексте авангардного искусства. На примере цикла “Стихи об Америке” В. Маяковского выявляется характерный для авангарда принцип моделирования авторского мифа, конструируется авторское восприятие пространства (в его движении от локуса к Космосу). Ключевые слова: пространство, авангард, Маяковский, авторский миф, экзотическое пространство, урбанистическое пространство. Стаття спрямована на виявлення метафізичної складової простору (місця, локусу) в контексті авангардного мистецтва. На прикладі циклу “Вірші про Америку” В. Маяковського виявляється характерний для авангарду принцип моделювання авторського міфу, конструюється авторське сприйняття простору (в його русі від локусу до Космосу). Ключові слова: простір, авангард, Маяковський, авторський міф, екзотичний простір, урбаністичнеий простір. The article is an attempt to reveal metaphysical senses of space (a place, a locus) in the context of avant-garde art. Analyzing “Verses on America” by V. Majakovsky we discover the process of modeling an author’s myth of space (in its development from a locus to the Space). Keywords: space, avant-garde, Majakovsky, author’s myth, exotic space, urbanistic space.