Поетика характеротворення образу міста у прозовій спадщині В. Підмогильного (на матеріалі творів “Старець”, “Остап Шаптала”, “Третя революція”) - Скляр, І.О. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Поетика характеротворення образу міста у прозовій спадщині Валер’яна Підмогильного
(на матеріалі творів “Старець”, “Остап Шаптала”, “Третя революція”).
Стаття продовжує цикл публікацій автора, присвячених творчості В. Підмогильного.
Здійснюємо спробу розкрити образ міста, зображеного у зазначених творах письменника.
Простежуються деякі закономірності синтезу образних асоціацій в межах тропа, а також синтезу
тропів в художніх творах В. Підмогильного.
Ключові слова: образ Міста, метафорична група, стилістичні фігури, символ, алегорія. Поэтика характерообразования образа города в прозе Валерьяна Пидмогильного
(на материале произведений “Старец”, “Остап Шаптала”, “Третья революція”).
Статья продолжает цикл публикаций автора, посвященных творчеству В. Пидмогильного.
Предпринимается попытка раскрыть образ города, изображенного в названных произведениях
писателя. Прослеживаются некоторые закономерности синтеза образных ассоциаций в пределах
тропа, а также синтеза тропов в художественных произведениях В. Пидмогильного.
Ключевые слова: образ Города, метафорическая группа, стилистические фигуры,
символ, аллегория. The character creating poetics of the city image in the prose heritage of Valerian Pidmogil’nyi
(based on the works “Staretcz”, “Ostap Shaptala”, “Tretya revolucziya”).
The article continues the cycle of author publications devoted to creative work of
V. Pidmogil’nyi. It is made an attempt to reveal the image of the city, depicted in the mentioned writer’s works. There are followed some combination regularities of the figurative association (connected with
trope) and combination of tropes in the literature works of V.Pidmogil’nyi.
Keywords: the image of the city, metaphorical group, stylistic figures, allegory, symbols.