Образ міста в поезії Ліни Костенко: пошук особистісної й національної ідентичності - Варава, О.Б. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті осмислюється особистісна й національна ідентичність людини через
представлений в поезії Ліни Костенко образ міста. Окреслена проблема у творчості поетеси не
вивчалась. Масив її поезії, де виділяються топоси міста, автор ділить на кілька блоків, в центрі
яких перебувають такі групи концептів, як “своє / чуже”, “близьке / далеке”, “історичне / сучасне /
майбутнє”, “велике місто / передмістя”. Значна увага в статті приділяється тлумаченню проблеми
стосунків митця і міста. В статье рассматривается связь личностной и национальной идентичности человека с
образом города, представленным в поэзии Лины Костенко. Обозначенная проблема в творчестве
поэтессы не изучалась. Произведения, в которых присутствуют топосы города, автор делит на
несколько блоков, в центре которых находятся такие группы концептов, как “своё / чужое”, “близкое /
далекое”, “историческое / современное / будущее”, “большой город / пригород”. Значительное
место в статье занимает интерпретация проблемы отношений творческой личности и города. This article is devoted to the search of personal and national identity via the image of the city in
Lina Kostenko’s poetry. The author singles out the following concepts in Kostenko’s lyrics:
“historic/modern/future”, “city/suburb”, “far/close” etc. All concepts are viewed as an interpretation of the
aesthetic ideal of the poetess. In the article the complex unity of the man and the city is being
discussed. The author views the problem of the relationship between the artist and the city.