Опозиція “місто / село” у немімезисній та нереферентній ліриці (на прикладі поезій Івана Драча та Олега Солов’я) - Деркачова, О.С. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті досліджено особливості змалювання міста і села у нереферентній та немімезисній ліриці. Увагу зосереджено на аналізі міста і села у контексті образної системи, проаналізовано урбаністичні та сільські мотиви, простежено специфіку світосприйняття ліричним героєм у цьому контексті. Визначено основні риси опозиції “місто/село” на матеріалі поетичних текстів Івана Драча та Олега Солов’я. Ключові слова: немімезисна лірика, нереферентна лірика, опозиція “місто/село”. В статье исследуются особенности изображения города и села в нереферентной и немимезисной лирике. Особое внимание уделяется анализу города и деревни в контексте образной системы, анализируются урбанистические и деревенские мотивы, а также специфика мировосприятия лирическим героем в этом контексте. Определены главные черты оппозиции “город/деревня” на материале поэтических текстов Ивана Драча и Олега Соловья. Ключевые слова: немимезисная лирика, нереферентная лирика, оппозиция “город/деревня”. The article is dedicated to the problem of opposition “city/village” in nonmimesis and nonreferent lyrics. The materials for researching are texts of Ivan Drach and Oleg Solovey. The images of village and city, the main features of lyric hero are analyzes. Keywords: nonmimesis lyrics, nonreferent lyrics, opposition “city/village”.