“Міський текст” поезії І. Жиленко - Штолько, М.А. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Поезія І. Жиленко стосовно міста творить багатий за змістом і контекстуально глибокий
міський текст. Моделюючи образ міста використовується міська атрибутика (трамвай, вітрина,
магазин, площа, вулиця, ліхтар, пам’ятник, парк, сквер, палісад тощо). “Міський текст”
розкривається також через хронотоп повсякденності, який реалізується через побут; через
двоплановість часо-простору; звукову та ольфакторну характеристики. Приділяється увага
“київському тексту”.
Ключові слова: місто, “міський текст”, “київський текст”, хронотоп повсякденності, часо-
просторова двоплановість. Стихи И. Жиленко о городе образуют багатый по содержанию и контекстуально глубокий
городской текст. Моделируя образ города используется городская атрибутика (трамвай, витрина, магазин, площадь, улица, фоарь, памятник, парк, сквер, палисадник и т.п.). “Городской текст”
раскрывается также с помощью хронотопа ежедневности, который воплощается в жизнь через
быт; раздвоенность время-пространственного плана; звуковую и ольфакторную характеристики.
Уделятся внимание “киевскому тексту”.
Ключевые слова: город, “городской текст”, “киевский текст”, хронотоп ежедневности,
пространственно-временная раздвоенность. Verses I. Zhylenko about city form rich under the contents and contextually the deep urban text.
Simulating an image of city the urban attributes (tram, show-window, shop, area, street, lantern,
monument, park, square, front garden etc.) are used. “The Urban text” is opened also with the help
khronotop to dailyness, which is embodied in life through a life; divided of the time – spatial plan; sound
and aroma of the characteristic. Will be given attention “to the Kiev text”.
Keywords: city, “the urban text”, “the Kiev text”, khronotop to dailyness, temporally-spatial
divided.