Парциальное каталитическое окисление С3–С4-углеводородов монооксидом азота - Остапюк, В.А.; Алексеенко, Л.М.; Стружко, В.Л.; Орлик, С.Н. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2001)
Показана возможность образования ценных продуктов парциального окисления, в частности спиртов, при взаимодействии С3–С4-углеводородов с монооксидом азота на оксидных и цеолитных катализаторах. Скорость и селективность процесса зависят как от природы катализатора (кислотных свойств поверхности), так и от условий проведения реакции (температуры, соотношения концентраций реагентов, времени контакта). Показана можливість утворення цінних продуктів парціального окислення, зокрема спиртів, під час взаємодії С3–С4-вуглеводнів з монооксидом азоту на оксидних і цеолітних каталізаторах. Швидкість і селективність процесу залежать як від природи каталізатора (кислотні властивості поверхні), так і від умов проведення реакції (температури, співвідношення концентрацій реагентів, часу контакту). A feasibility of the partial oxidation valuable products (alcohols, in particular) yield while С3–С4-hydrocarbons reacting with nitrogen monoxide in the presence of oxide and zeolite catalysts has been demonstrated. This process rate and selectivity were shown dependent on both the catalyst nature (surface acidic properties) and the reaction running conditions (i.e., temperature, reagents concentration proportion, contacting time period).