Стилістична багатобарвність старослов’янізмів у різних жанрах художньої літератури - Корнієнко, С.І. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті С.І. Корнієнко простежено стилістичні функції старослов’янізмів у художній
літературі, що визначає їх функціональний статус в українській літературній мові періоду її
формування та активного розвитку. Використання старослов’янських лексем у художньому тексті
розглянуто як традиційний показник у розмовному мовленні персонажів, у художніх описах селянського побуту у творах різних жанрів на релігійні теми, під час характеристики образів служителів культу. В статье С.И. Корниенко речь идет о том, что изучение стилистических функций
старославянизмов в художественной литературе определяет их функциональный статус в
украинском литературном языке периода его формирования и активного развития. Употребление
старославянских лексем в художественном тексте рассматривается как показатель использования
их в разговорной речи персонажей, в художественных описаниях крестьянского быта в
произведениях различных жанров на религиозные темы, для характеристики служителей культа. The article of Kornijenko having investigated the functioning of slavonicisms in the Ukrainian literary language of the 19 th century we can determine them as organic component of the word-stok of the Ukrainian language and important stylistic device realized by means of gradual
changiny of functional status of slavonicisms in the Ukrainian language in the period of its
formation, single, dot inclusion of slavonicisms into the text of art work predominates over
concentrated and phrasal. Stylistic marking of slavonicisms has been lereled in many cases, and
thein gradual transmission in the categony of usual nominative means became obvious.