Медийна грамотност и медииране на аудиторията - Великова, С.И. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Медиираното присъствие на аудиторията става наложително в информационното
общество и хората трябва да притежават компетенции, които да им осигуряват видимост,
способности да създават такива текстове, които по най-пълноценен начин да транслират
медиираните им образи и ценностни послания. Задачата, която си поставя настоящата
разработка, е да се опише понятието медийна грамотност и да се акцентира върху някои аспекти
от нейната същност и използване в интернет пространството, а именно необходимостта от
публична видимост на аудиторията и умения за реализация й.
Ключови думи: медийна грамотност, медиирано присъствие, публична сфера, блог,
виртуална общност. Медиираное присутствие аудитории становится обязательным в информационном
обществе, и люди должны приобрести компетенции, обеспечивающие видимость, умение
создавать такие тексты, каторые полноценно будут транслировать их медииранные образы и
ценностные послания. Задача настоящей работы – описать понятие медийная грамотность и
акцентрировать внимание на определённые аспекты её сущности и использование в интернет
пространстве, а именно необходимость публичной видимости и реализации аудитории.
Ключевые слова: медийная грамотность, медиированное присутствие, блог, публичная
сфера, виртуальная общность. Audiences’ mediated presence becomes necessary in the information society, and people need
to have competences, that will provide them with visibility, skills to create text which will most efficiently
transmit their media images and moral messages. This paper tries to describe the term of media literacy
and focuses on some aspects of its nature and its realization in the world wide web, i.e. the necessity of
public visibility for the audience and the skills for its realization.
Keуwords: media literacy, mediated presence, public sphere, blog, virtual community.