Україна у польських зовнішньополітичних доктринах у контексті національної політики ІІ Речі Посполитої - Демчишак, Р. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2012)
З’ясовано місце України у польських зовнішньополітичних доктринах міжвоєнного періоду ХХ ст. на тлі практичної політики ІІ Речі Посполитої щодо національних меншин. Проаналізовано позицію організованої західноукраїнської громадськості щодо шляхів вирішення українського питання у міжнародному вимірі. Досліджено спробу реалізації окремих постулатів доктрини “польського прометеїзму” у процесі політики “нормалізації” українсько-польських відносин 1935–1939 рр. The place of Ukraine in the polish foreign-policy doctrines of intermilitary period of ХХ century on a background the practical policy of ІІ Polish Republic in relation to national minorities is found out. Position of the organized west-ukrainian public in relation to the ways of decision of the Ukrainian question in the international measuring is analysed. The attempt of realization of separate postulates of doctrine of “polish prometeizm” in the process of “normalization” policy of ukrainian-polish relations 1935-1939 is investigated.