Українська "малоросійщина" – загроза національній свободі та державотворенню - Климончук, В. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2012)
Розглядаються складні процеси становлення української державності, осмислюються проблеми модернізації української нації впродовж історичної спадщини, особливостей її самоорганізації, осягнення складних процесів диференціації і самоідентифікації українців. З’ясовано значення та роль свободи у духовній сфері суспільства як чинника становлення демократичної політичної системи в Україні. We consider the complex processes of the Ukrainian statehood, conceptualized the problem of modernization of the Ukrainian nation during the historical heritage, its features of selfcomprehension of the complex processes of differentiation and self Ukrainian. Explained the importance and role of freedom in the spiritual sphere of society, as a factor in the formation of a democratic political system in Ukraine.