Зовнішньополітичні чинники у процесі національної консолідації України - Луцишин, Г. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2012)
Аналізується вплив зовнішньополітичних чинників на процес національної консолідації в Україні. Основну увагу приділено аналізу таких зовнішньополітичних чинників, як діяльність міжнародних організацій, етнічних батьківщин національних меншин, діяльність української діаспори у напрямі національної консолідації та вплив євроінтеграційних процесів. The article analyzes the foreignpolitic factors is on the process of development of nation and national consolidation in Ukraine. In the article basic attention is spared to the analysis of activity of international organizations, influence of the separate states and their national minorities, activity of the Ukrainian diaspore in the direction of national consolidation and influence of eurointegration processes.