Моделирование биофильтрования воды с ограниченным содержанием органического субстрата. Биореактор-фильтр - Поляков, В.Л. (Доповіді НАН України, 2011)
Сформульовано і строго розв'язано задачу усталеного біофільтрування води, забрудненої органічними сполуками, крізь біореактор-фільтр. Визначено втрати напору в ньому з урахуванням зв'язку між проникністю пористого середовища і концентрацією фіксованої біомаси. На багаточисленних прикладах проаналізовано особливості розподілу за висотою завантаження субстрату, біомаси; залежності якості фільтрату і втрат напору від вихідного вмісту субстрату. A steady-state task of the wastewater biofiltration through a bioreactor-filter has been posed and exactly solved. Head losses within the filter medium have been determined taking into account the permeability-biomass concentration relation. Characteristic properties of a substrate, the biomass distribution over the filter height, and the dependences of the filtrate quality and head losses on the initial contamination level have been analyzed by numerous examples.