Картування генів томата, задіяних у метаболізмі амінокислот з розгалуженим ланцюгом - Кочевенко, А.С.; Ферні, А.Р. (Доповіді НАН України, 2011)
28 генів, які кодують 24 ферменти, асоційовані з метаболізмом амінокислот з розгалуженим ланцюгом лейцину, валіну та ізолейцину, було картовано шляхом аналізу поліморфізму довжини рестрикційних фрагментів у популяції інтрогресивних ліній томата. Жоден із них не був локалізований на хромосомі 4, тоді як на хромосомах 1, 6, 7, 8, 9, 11 та 12 було картовано щонайменше по три гени. Порівняльний аналіз хромосомного розташування цих генів та місцезнаходження ЛКО для амінокислот з розгалуженим ланцюгом виявив декілька випадків їх колокалізіції. Із семи ідентифікованих ЛКО, які впливають на вміст відразу трьох амінокислот з розгалуженим ланцюгом, тільки для п'яти була відмічена колокалізація зі структурними генами даного метаболічного шляху, тоді як поява інших двох ЛКО найімовірніше була зумовлена іншими генами. 28 genes encoding 24 enzymes involved in the metabolism of the branched chain amino acids (leucine, valine, and isoleucine) are mapped by the RFLP method on the population of tomato introgression lines. Of 28 genes mapped, none was mapped on chromosome 4, whereas chromosomes 1, 6, 7, 8, 9, 11, and 12 harbored three genes each. When the chromosome positioning of these genes was compared to the previously determined quantitative trait loci (QTL) for the branched chain amino acids, several colocations were apparent. Five of the seven QTL, in which the coordinate changes for all three amino acids were observed, were found to co-localize with distinct structural genes of the branched chain metabolic pathway. Two of the coordinate QTL did not co-locate with any of the mapped enzymes. Hence, their appearence may depend on the function of other genes.