Популяційна структура та екологічна роль масових видів молюсків на шельфі острова Зміїний - Комісарова, М.С.; Ємельянов, І.Г.; Дикий, Є.О. (Доповіді НАН України, 2011)
Вивчено стан природних популяцій двох домінантних видів молюсків на шельфі о. Зміїний: мідії чорноморської (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819) та рапани (Rapana venosa Valenciennes, 1846). Щільність популяції мідії становить 2,5–5 тис. особин на м², біомаса — 5–10 кг на м², фільтраційна активність — 57,12·10^6–76,5·10^6 л на добу, переважають особини молодших вікових груп. Популяція рапани має повну вікову структуру, самці крупніші за самок, співвідношення статей 1:1. Видами сформовано постійну систему міжпопуляційних взаємовідносин за типом "хижак — жертва", в якій не спостерігається депопуляція жертви. The conditions of natural populations of two dominant shellfish's species on the shelf of the Zmiinyi island [Black Sea mussel (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819) and rapana (Rapana venosa Valenciennes, 1846)] are investigated. The mussels population density was 2.5–5 thousand individuals per m², biomass — 5–10 kg per m², filtration activity — 57.12·10^6–76.5·10^6 l per day, individuals of younger age groups predominate. The rapana population has the complete age structure, males are larger than females, and the observed sex ratio was 1:1. The species formed a permanent system of interpopulation relationships of the "predator — prey" type without depopulation of the prey.