Нитротирозилирование как посттрансляционная модификация растительного α-тубулина - Блюм, Я.Б.; Литвин, Д.И.; Красиленко, Ю.А.; Шеремет, Я.А.; Емец, А.И. (Доповіді НАН України, 2011)
Вперше за допомогою імунопреципітації з подальшим електрофорезом та Вестерн-блот аналізу було встановлено включення нітротирозину (NO2-Tyr) у α-тубулін клітин суспензійної культури Nicotiana tabacum линії Bright Yellow-2 (BY-2). Крім того, досліджено ефекти донора оксиду азоту нітропрусиду натрію на частоту зустрічальності мітотичних фігур та організацію різних типів побудов мікротрубочок в інтерфазових та мітотичних клітинах ВY-2. Висловлено припущення, що присутність нітротирозильованого α-тубуліну в клітинах рослин вказує на зворотний характер даної посттрансляційної модифікації, яка має регуляторне значення для рослинних клітин. Nitrotyrosine (NO2-Tyr) incorporation into α-tubulin of Nicotiana tabacum Bright Yellow-2 (BY-2) suspension culture cells is first shown, by using the immunoprecipitation technique with a further electrophoresis and the Western-blot analysis. In addition, the effects of nitric oxide donor sodium nitroprusside on the frequency of mitotic fugures occurrence and the organization of various microtubular arrays in interphase and mitotic BY-2 cells are studied. It is assumed that the presence of nitrotyrosinated α-tubulin in plant cells may indicate the reversibility and a possible regulatory role of this modification in plant cells.