Изменения главного магнитного поля и климата в XX веке - Бахмутов, В.Г.; Мартазинова, В.Ф.; Иванова, Е.К.; Мельник, Г.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Представлено попередні результати порівняння просторово-часової структури баричного та геомагнітного полів у XX віці. Показано збіг розташування Канадського і Сибірського центрів дії атмосфери та Канадської і Східносибірської світових магнітних аномалій. З областю мінімальних значень геомагнітного поля (λ≈0°) збігається розташування зимового Північно-Атлантичного гребеня та Європейської улоговини, місцезнаходження яких змінилося протягом минулого століття. Отримані результати, на нашу думку, свідчать про існування безпосереднього зв'язку між геомагнітним та баричним полями. Вказано на можливі механізми такого зв'язку. Preliminary results of the comparison of space-time structures of the pressure and geomagnetic fields in the XX-th century are presented. Coincidence of positions of the Canadian and Siberian atmospheric centers of action and those of the Canadian and East Siberian world magnetic anomalies is shown. The location of the winter North Atlantic crest and the European dish, which changes during the XX-th century, coincides with the geomagnetic field minimum region (λ≈0°). The obtained results testify, in our opinion, to the direct connection between the geomagnetic and pressure fields. Possible mechanisms of such relationship are indicated.