Открытие газоносных коллекторов гипогенно-метасоматической природы в кристаллических породах Украинского щита - Лукин, А.Е.; Юзленко, А.Т. (Доповіді НАН України, 2011)
Коротко охарактеризовано встановлені в Новокостянтинівській рудній зоні (центральна частина Українського щита, Кіровоградський блок) газоносні колектори-метасоматити, пов'язані з ураноносними альбітитами. Це відкриття має велике значення для оцінки вуглеводневого потенціалу як ''гранітного шару'' (та його верхньої акреційної кромки — кристалічного фундаменту) в цілому, так і Українського щита зокрема. The paper deals with the discovery of gas reservoirs of the hypogene-metasomatic nature connected with uranium-bearing albitites of the Novokonstantinovka ore field (central part of the Ukrainian shield, the Kirovograd block). It is of great significance for the evaluation of the hydrocarbon potential both of ''Granite Layer'' (and its upper accretional edge — crystalline basement) as a whole and the Ukrainian shield, in particular.