Барокова образність творів Івана Величковського - Бадрак, Б.М. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Статтю присвячено вивченню образної системи збірок Івана Величковського, а також
художньо-виражальних стилістичних прийомів, якими послуговувався поет. Доведено вплив на
формування духовних текстів літературних тенденцій бароко. Свідчення тому є риторизм,
динамічність, експресивність викладу, що досягається концентричним, або акафістним, способом
організації образного матеріалу. Охарактеризовано витоки образної системи його робіт, що
беруть початок в Античності, а потім збагачуються християнською традицією і являють собою
барокове утворення.
Ключові слова: бароко, біблійні сюжети, образи й мотиви, символ, інтерпретація,
тематика. Статья посвящена изучению образной системы сборников Ивана Величковского, а также
художественно-выразительных стилистических приемов, которыми руководствовался поэт. Доказано
влияние на формирование духовных текстов литературных тенденций Барокко. Свидетельство
тому – риторизм, динамичность, экспрессивность изложения, символичность образов,
достигающаяся концентрическим, или акафистным, способом организации образного материала.
Охарактеризированы истоки образной системы работ писателя, берущей начало в Античности,
обогащенной христианской традицией и превратившейся таким образом в явление барокко.
Ключевые слова: барокко, библейские сюжеты, образы и мотивы, символ,
интерпретация, тематика. The article “Baroque imagery of Ivan Velychkovsky’s creative activity” deals with the least
explored subject of the early Ukrainian literature- creative activity of an outstanding baroque writer of the
XVII-th century Ivan Velychkovsky. The results of the historiography analysis of the poet’s creative
activity are presented in this article. Thems of the spiritual and secular lyrics, imagery and stylistic
means of Ivan Velychkovsky’s works are investigated. Close connections of the heritage of Ivan
Velychkovsky with the Bible and hagiographic plots are determined.
Keywords: baroque, the Bible’s plots, images and motives, symbol, interpretation, thems.