Концепт міста й бінарна опозиція “місто / село” у хронотопі Слісаренкової прози - Шкоріна, І.М. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Стаття присвячена виявленню своєрідності зображення міста у прозі О. Слісаренка. Для більшості прозових творів О. Слісаренка характерна наявність антитези “місто / село”, яка розглядається автором у різних ракурсах. Місто виступає у творчості письменника втіленням хаосу, на відміну від сільського простору, який символізує спокій і сталість. У роботі досліджується відображення у прозі О. Слісаренка процесів урбанізації та пов’язаних з ними проблем, а також їх вплив на життя окремої людини і суспільства. Ключові слова: проза, часопростір, футуризм, місто, урбанізація, опозиція “місто / село”, символ. Статья посвящена определению специфики изображения города в прозе О. Слисаренко. Для большинства прозаических произведений О. Слисаренко характерно наличие оппозиции город / село, рассматриваемой автором в различных ракурсах. Город выступает в творчестве писателя воплощением хаоса, в отличие от сельского пространства, символизирующего покой и постоянство. В работе исследуется отражение в прозе О. Слисаренко процессов урбанизации и связанных с ними проблем, а также их влияние на жизнь человека и общества. Ключевые слова: проза, хронотоп, футуризм, город, урбанизация, оппозиция “город / село”, символ. The article is devoted to the determination of special features of imaging the city in the prose by O. Slisarenko. Most prosaic works by O. Slisarenko present the opposition the city / country, examined by the author from different sides. On the contrast to the country which symbolizes rest and constancy, a city is shown by the author as a chaotic space. The reflection of the urbanizational processes and related to them problems and their influence on human and social life in O. Slisarenko’s prose are studied in the work. Keywords: prose, chronotope, futurism, city, urbanization, opposition “city / country”, symbol.