Література non-fiction: поміж фактом і фікцією - Варикаша, М.М. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Автор аналізує особливості естетичної та рецептивної функцій у літературі non-fiction і
доводить, що остання є різновидом літератури, яка перебуває на межі художності й
документальності та залежить від компетенції реципієнта. Запропоновано класифікацію
художньої літератури і літератури non-fiction.
Ключові слова: non-fiction, автобіографізм, автор, читач, наратив. Автор анализирует особенности эстетической и рецептивной функций в литературе nonfiction
и доказывает, что последняя является разновидностью литературы, которая находится на
границе художественности и документальности и зависит от компетенции реципиента.
Предложено классификацию художественной литературы и литературы non-fiction.
Ключевые слова: non-fiction, автобиографизм, автор, читатель, нарратив. The author suggests a new classification of fiction and non-fiction literature. The non-fiction
literature is considered as a variety of literary texts that exists on the border of fiction and documentary,
depends on the competence of a recipient and represents a coexistence of historical and
autobiographic truths.
Keywords: non-fiction, autobiography, author, reader, narrative.