Образи міста і села у творчості Христі Алчевської - Капліна, О.О. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Стаття присвячена визначенню особливостей втілення образів міста і села у творчості
Христі Алчевської відповідно до однієї з основних рис національних традицій української
літератури – протиставності. Досліджується специфіка художнього осмислення та вирішення
письменницею національного питання та проблеми духовного розвитку людини.
Ключові слова: протиставність, ментальність, національна ідея, традиційність. Статья посвящена определению особенностей воплощения образов города и села в
творчестве Христи Алчевской относительно одной из основных черт национальных традиций
украинской литературы – противопоставленности. Исследуется специфика художественного
осмысления и решения писательницей национального вопроса и проблемы духовного развития
человека.
Ключевые слова: противопоставленность, ментальность, национальная идея,
традиционность. Article is devoted to definition of features of an embodiment of images of city and village in
creativity Hristya Аltchevsky rather to one of the basic national traditions of the Ukrainian literature –
оpposition. Specificity of art judgement and the decision is investigated by the writer of an ethnic
question and a problem of spiritual development of the person.
Keywords: оpposition, mentality, national idea, traditional character.