Опозиція “місто / село” в українських богословсько- полемічних трактатах “антирозкольницького” спрямування - Борисенко, К,Г. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті відстежуються прояви “міського” й “сільського” в українських антирозкольницьких
трактатах барокової доби. За матеріал студії правлять тексти Дмитра Туптала,
Теофілакта Лопатинського, Теофана Прокоповича. Зокрема досліджується трансформація
формули “місто–село” в річищі середньовічного “культура-природа” та античного
“цивілізованість–неотесаність”. Ключові слова: бароко, полемічна література, антирозкольницький трактат, розкольники,
місто–село. В статье исследуются проявления “городского” и “сельского” в украинских
антираскольнических трактатах эпохи барокко. Материалом служат тексты Дмитрия Туптала,
Феофилакта Лопатинского, Феофана Прокоповича. В частности исследуется трансформация
формулы “город–деревня” в рамках средневекового “культура–природа” и античного
“цивилизованность–неотесанность”.
Ключевые слова: барокко, полемическая литература, антираскольнический трактат,
раскольники, город–село. In the article (on matirial texts by Dmytro Tuptalo, Teophilakt Lopatynskyj,
Teophan Prokopovych) was analysed the main features of oppsition urban–rural in anti-raskolnik
polemic literature of baroque age. Research transformation by formula “urban–rural” in it connection
with medieval “culture–nature” and antique “civilisation-coarseness”.
Keywords: baroque, polemic literature, anti-raskoln treatise, raskolnik, urban–rural.