Антиномія місто / село і мова - Ткаченко, А.О. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Антиномія місто / село – не споконвічна, але в українській ситуації вона посилюється не
тільки екологічною, цивілізаційною, а й мовною проблемою. Особливо тривожні симптоми мовної
глухоти в сучасній художній літературі для дітей та юнацтва. Українці дуже толерантні до
національних меншин, але хотілося б і собі не почуватися меншиною в себе вдома, аби й
українській душі ставало дедалі затишніше в українському місті.
Ключові слова: антиномія місто / село, мова, мова художня, калькування. Антиномия город / село – не извечная, но в украинской ситуации она усугубляется не
только экологической, цивилизационной, но и языковой проблемой. Особенно тревожные
симптомы языковой глухоты в современной художественной литературе для детей и юношества.
Украинцы очень толерантны к национальным меньшинам, но хотелось бы и себя не чувствовать
меньшиной у себя дома, чтобы и украинской душе становилось все более уютно в украинском
городе.
Ключевые слова: антиномия город / село, язык, речь художественная, калькирование. An antinomy is a city / village – not native, but in the Ukrainian situation it increases not only
ecological, civilization but also by a linguistic problem. Especially anxious symptoms of linguistic
deafness are in modern artistic literature for children and youth. Ukrainians are very tolerant to the
national minorities, but it would be desirable and not to feel itself a minority for itself at home, that and
became the Ukrainian soul all more comfortable in Ukrainian town.
Keywords: an antinomy is a city / village, language, artistic language, counter-drawing.