“Symbolarium” роману П. Вежінова “Вночі на білих конях” - Сайковська, О.Ю. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Стаття присвячена проблемі визначення символіки у романі болгарського письменника
Павела Вежінова “Вночі на білих конях” як важливої складової його художнього мислення. Автор
наголошує на фантастичній природі символів, класифікує їх та розглядає “мистецтво” як
метасимвол, який виводить філософські і морально-етичні проблеми роману на новий рівень
естетичного сприйняття.
Ключові слова: фантастичні символи, метасимвол, культура. Статья посвящена проблеме определения символики в романе болгарского писателя
Павела Вежинова “Ночью на белых лошадях” как важнейшей составной его художественного мышления. Автор акцентирует на фантастической природе символов, классифицирует их и
рассматривает “искусство” как метасимвол, который выводит философские и морально-
этические проблемы романа на новый уровень эстетического воприятия.
Ключевые слова: фантастические символы, метасимвол, культура. The article is dedicated to the problem of the symbols in the novel In white horses at night by
the Bulgarian writer Pavel Vezhinov. The author outlines the fantastic nature of the symbols, classifies
them and treats the “art” as a archisymbol, that displays the philosophical and ethical problems of the
novel to a new level of aesthetic perception.
Keywords: fantastic symbols, archisymbol, culture.