Трансмісійна олива з використанням як компонента ріпакової олії - Дец, М.М.; Назарчук, Н.М. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2001)
Розроблено трансмісійну оливу типу ТАД-17і, до складу якої входять нафтова і рослинна ріпакова оливи. Остання підвищує індекс в’язкості, протизношувальні і протизадирні властивості. Внаслідок цього економиться близько 1 % дорогоцінного пакету сірко-, фосфорвмісних присадок. Якість нової оливи за основними показниками перевищує відому товарну оливу ТАД-17И (ГОСТ 23652-79). Разработан состав трансмиссионного масла типа ТАД-17И, в состав которого входит нефтяное и растительное рапсовое масла. Последнее улучшает индекс вязкости, противоизносные и противозадирные свойства. В результате экономится около 1 % дорогостоящего пакета серо-, фосфорсодержащих присадок. По основным показателям качество нового масла превосходит известное товарное масло ТАД-17И (ГОСТ 23652 – 79). New gear oil, an analogue of TAD-17i type has been developed, comprising of a mineral oil and rapeseed oil. Rapeseed oil increases viscosity index, antiwear and EP-properties which is equivalent of adding 1 % of expensive packet of sulfur- and phosphor-containing additives. The new oil is the product of a higher quality as to its main characteristics compared to well-known commercial gear oil TAD-17I (GOST 23652-79).