Функції сполучних засобів у структурі складнопідрядного речення - Христіанінова, Р.О. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті розглянуто функції сполучних засобів у формально-синтаксичній, семантико- синтаксичній, власне-семантичній і комунікативній структурі складнопідрядних речень. Крім виділюваних у синтаксичних розвідках формально-синтаксичної (показники синтаксичного зв’язку) та семантико-синтаксичної (виразники семантико-синтаксичних відношень) функцій сполучних засобів, авторка акцентує увагу ще на двох їхніх функціях – розділовій та комунікативній. Ключові слова: сполучник, сполучне слово, синтаксичний зв’язок, семантико-синтаксичні відношення, реченнєва актуалізація, комунікативна настанова. В статье рассмотрены функции соединительных средств в формально-синтаксической, семантико-синтаксической, собственно-семантической и коммуникативной структуре сложноподчиненных предложений. Кроме выделяемых в синтаксических работах формально- синтаксической (показатели синтаксической связи) и семантико-синтаксической (репрезентанты семантико-синтаксических отношений) функций соединительных средств, автор акцентирует внимание еще на двух их функциях – разделительной и коммуникативной. Ключевые слова: союз, союзное слово, синтаксическая связь, семантико- синтаксические отношения, предложенческая актуализация, коммуникативная установка. The article deals with the function of connecting means in a formal syntactic, semantic and syntactic, semantic and self-communicative structure of complex sentences. In addition to papers devoted to the syntax of formal syntax (syntactic communication indicators) and semantic-syntactic (reprezentanty semantic-syntactic relations) functions connecting means, the author focuses on two of their features – the separation and communicative. Keywords: union, union word, the syntactic relationship, semantic-syntactic relations, sentence actualization, communicative setting.