Семантична характеристика архетипових тваринних слів-символів у текстах українських лікувальних замовлянь - Ткачук, Н.О. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У зв’язку з актуальністю досліджень у сучасній лінгвістиці функціонування символів у
тексті, їх впливу на контекст і, навпаки, здатність тексту впливати на формування символічного
значення слова, вивчення прирощених смислів, здатності слова розвивати символічне значення
на основі одного зі значень або навіть компонентів семантичної стуктури слова-несимвола у даній
статті представлений аналіз семантики архетипних звіринних слів-символів на матеріалі текстів
українських лікувальних замовлянь.
Ключові слова: семантика, слово-символ, замовляння. В связи с актуальностью исследований в современной лингвистике функционирования
символов в тексте, их влияния на контекст и, наоборот, способность текста влиять на
формирование символического значения слова, изучение приращенных смыслов, способности
слова развивать символическое значение на основе одного из значений или даже компонентов
семантической структуры слова-несимвола в данной статье представлен анализ семантики
архетипных животных слов-символов на материале текстов украинских лечебных заговоров.
Ключевые слова: семантика, слово-символ, заговор. In connection with an urgency of researches in modern linguistics of functioning of symbols in the
text, their influences on a context and, on the contrary, ability of the text to influence on formation of a
symbolical word meaning, studying of word ability to develop symbolical meaning on the basis of one of
meaning or even components of semantic structure of a word-nonsymbol in given article there are the
semantics analysis archetype animal words-symbols on a material of texts of the Ukrainian medical spells.
Keywords: semantics, a word-symbol, spell.