Місто як чинник руйнування патріархальних сімейних відносин у романі-сімейній хроніці - Порохняк, Н.Т. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті одним із чинників руйнування патріархальних сімейних відносин є урбанізація. Бурхливий розвиток промисловості призводить до змін у суспільстві. Це веде до глибоких змін людської свідомості, руйнування патріархальної сім’ї та закладення нового типу сімейних стосунків. Ключові слова: роман-сімейна хроніка, патріархальні сімейні відносини, місто. В статье одним из факторов разрушения патриархальных семейных отношений является урбанизация. Бурное развитие промышленности приводит к изменениям в обществе. Это ведет к глубоким изменениям человеческого сознания, разрушению патриархальной семьи и закладки нового типа семейных отношений. Ключевые слова: роман-семейная хроника, патриархальные семейные отношения, город. In the article it is stated that one of the factors that destroy patriarchal family relations is urbanization. The rapid industrial development causes the changes in the society. That effects human conscience, destroys patriarchal family relations and provides basis for the new kinds of family relations. Keywords: multigenerational novel, patriarchal family relationships, city.