“Фільми” Грицька Коляди (до циклу динамічних поем “Місто дихає!”) - Пуніна, О.В. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Стаття присвячена одному з аспектів творчості Грицька Коляди, доробок якого не
вкладається в межі якоїсь одної стильової течії. Специфіка поетичного світу письменника
визначається врахуванням окремих біографічних фактів. А саме – участю Г. Коляди в
різноспрямованих угрупованнях, дотриманні у роботі над творами їхніх ідеологічних та творчих
платформ та синтезування (одночасно чи в подальшому) набутого досвіду як певної технічної
ознаки. Такий тип роботи спостерігається у збірці поем “Штурм і натиск”, зокрема у такій її
складовій, як цикл динамічних поем “Місто дихає!”. Цикл ґрунтується на засадах природженої
кінематографічності (динамізму), монтажному принципі із залученням культурного коду.
Ключові слова: монтаж, динамічні поеми, угруповання, ідеологічна і творча платформа. Статья раскрывает один из аспектов творчества Грицька Коляди, наследие которого
сложно охарактеризовать принадлежностью к какому-либо одному стилевому течению.
Специфика поэтического мира писателя проявляется при взятии на заметку отдельных
биографических фактов. А именно – его участие в разнонаправленных литературных группах,
установка придерживаться их идеологических и творческих платформ и объединение
полученного опыта как технического признака. Такой тип работы наблюдается в сборнике поэм
“Штурм и натиск”, в частности цикле динамических поэм “Город дышит!”. Цикл основан на
динамичности, монтажном принципе при привлечении культурного кода.
Ключевые слова: монтаж, динамические поэмы, группа, идеологическая и творческая
платформа. Clause opens one of aspects of creativity G. Koliada, which heritage is complex for
characterizing by an accessory to any one style current. The specificity of the poetic world of the writer
is shown at a capture on a note of the separate biographic facts. Namely – his participation in different
behind a direction literary groups, installation to adhere to their ideological and creative platforms and
association of the received experience as technical attribute. Such type of work is observed in the
collection of poems “Storm and charge”, in particular cycle of dynamic poems “Тhe City breathes!” The
cycle is based on principles of dynamism, installation at attraction of a cultural code.
Keywords: installation, dynamic poems, group, ideological and creative platform.