Екзистенціалістське прочитання мотивів ролі та маски в романі І. Багряного “Маруся Богуславка” - Романова, І.В. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Стаття присвячена дослідженню мотивів ролі та маски в романі І. Багряного
“Маруся Богуславка”. Згідно з авторською концепцією, окреслення проблеми
автентичного / неавтентичного існування відбувається через мотиви ролі та маски, які набувають
екзистенціалістського прочитання. У романі мотив соціальної ролі реалізується в негативному
ключі. Варто зазначити, що цей мотив розкриває сенс радянського конформізму. У творі
І. Багряного “Маруся Богуславка” маска виконує важливу ідентифікаційну та захисну функцію.
Ключові слова: роль, маска, автентичне / неавтентичне існування. Статья посвящена исследованию мотивов роли и маски в романе И. Багряного
“Маруся Богуславка”. Согласно авторской концепции, выделение проблемы
аутентичного / неаутентичного существования происходит через мотивы роли и маски, которые
прочитываются в экзистенциалистском ключе. Следует отметить, что этот мотив раскрывает
сущность советского конформизма. В романе И. Багряного “Маруся Богуславка” маска выполняет
важную идентификационную и защитную функцию.
Ключевые слова: роль, маска, аутентичное / неаутентичное существование. The article deals with the investigation of the motives of role and mask in the novel
“Marusia Boguslavka” by I. Bahrуany. According to the author’s conception, the elaboration of authentic
and non-authentic problem of existence takes place through the motives of role and mask, which are
being revealed from the existentialistic point of view. In the novel the motive of social role is realized in
the negative key. It should be mentioned, that this motive represents the Soviet conformism. The mask
is an important identification and defensive function in the novel “Marusia Boguslavka” by I. Bahrуany.
Keywords: role, mask, authentic / non-authentic existence.