Формування словотвірної структури іменників на позначення обрядів, звичаїв, традицій в новій українській мові кінця XVІІ–XX ст. - Максимець, О.М. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У сучасній українській мові серед іменників із загальним словотвірним значенням
“опредметнена дія” чітко виокремлюються слова на позначення обрядів, звичаїв, традицій. До цих
утворень в українській мові відносяться іменники з нульовим суфіксом, а також суфіксами -нн(я),
-інн(я), -енн(я), -ин(и), -к(и). Історія становлення та розвитку цих лексико-словотвірних типів і є
предметом нашого дослідження.
Ключові слова: словотвірна категорія опредметненої дії, словотвірний тип, суфікс,
формант, продуктивність, семантика, лексико-словотвірне значення, нова українська мова. В современном украинском языке среди существительных со значением отвлеченного
процессуального признака определенную группу составляют слова со значением обрядов,
обычаев, традиций. К этим образованиям в украинском языке относятся бессуффиксные
существительные, существительные с суффиксами -нн(я), -інн(я), -енн(я), -ин(и), -к(и). История
образования та развития этих словообразовательных типов является целью нашего
исследования.
Ключевые слова: словообразовательная категория опредмеченного действия,
словообразовательный тип, суффикс, формант, лексико-словообразовательное значение, новый
украинский язык. In a modern Ukrainian language among nouns with the meaning of abstract process sign there
is a group of nouns for designating of customs, traditions and ceremonies. Suffixess nouns and houns
with suffixes – “-нн(я)”, “-інн(я)”, “-енн(я)”, “-ин(и)”, “-к(и)” belong to such formations in Ukrainian
language. Development of these lexico- forming types is the aim of this scientific research.
Keywords: word-forminq cateqory, derivaty type, suffix, formant, iexico-derivative meaninq
new Ukrainian Lanquaqe.