Номинатив осень как мотиватор темпоральной лексики - Яременко, Т.Г. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Настоящая статья посвящена исследованию лексической семантики производного слова, в частности глаголов, образованных от имен существительных со значением времени. Такие дериваты занимают периферийное положение в лексико-семантическом поле времени (ЛСПВ). Однако до настоящего времени они недостаточно исследованы ни с точки зрения денотативно- сигнификативного значения, ни в аспекте деривационных связей, что обусловливает актуальность этой статьи. Ключевые слова: дериват, глагольная темпорлексема, лексико-семантическое поле времени, словообразовательное гнездо, подгнездо, словообразовательное значение. Ця стаття присвячена дослідженню лексичної семантики твірного слова, зокрема дієслів, утворених від іменників із значенням часу. Такі деривати знаходяться на периферії лексико- семантичного поля часу. Однак вони недостатньо досліджені ні з точки зору денотативно- сигнифікативного значення, ні в аспекті дериваційних зв’язків, що зумовлює актуальність цієї статті. Ключові слова: дериват, дієслівна темпорлексема, лексико-семантичне поле часу, словотвірне гніздо, підгніздо, словотвірне значення. The present article is dedicated to the lexical semantics of derivatives in particular the verbs formed from the nouns with the meaning of time. Such derivatives occupy peripheral position in lexicosemantic field of time. However they are not investigated till now neither from the point of view of their denotative-significative meaning not from the point of view of their derivative connection, which causes actuality of our investigation. Keywords: derivative, verbal temporal lexeme, lexical-semantic field of time, word-building, family, sub-family, word-building meaning.