Суїцидальні кола урбаністичного пекла (персонаж-самогубець в українській міській прозі 20–30-х років ХХ ст.) - Нестелєєв, М.А. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті досліджується суїцидальна поведінка персонажів у міській прозі 20–30-х років
ХХ ст. Автор аналізує особливості урбаністичної художньої літератури у контексті конфлікту
зовнішнього та внутрішнього простору персонажів, гендерної специфіки поведінки як
суїцидальних факторів. Також визначаються закономірності прояву суїцидальних тенденцій у
маргінальному міському просторі.
Ключові слова: міський текст, суїцидальний мотив, “Розстріляне відродження”. В статье исследуется суицидальное поведение персонажей в городской прозе 20–30-х гг.
ХХ ст. Автор анализирует особенности урбанистической художественной литературы в контексте
конфликта внешнего и внутреннего пространства персонажей и гендерного своеобразия
поведения как суицидальных факторов. Также определяется закономерности проявления
суицидальных тенденций в маргинальном городском пространстве.
Ключевые слова: городской текст, суицидальный мотив, “Расстреляное Возрождение”. The characters’ suicidal conduct is explored in urban prose throughout the 20–30’s years of 20th
century in the article. The author analyses the urbanistic literature’s features in the context of conflict between
external and internal characters’ spaces and gender originality of characters’ conduct as suicidal factors. It is
also determined the conformity of manifestation of suicidal tendencies in marginal urban space.
Keywords: urban text, suicidal motive, “Shot Renaissance”.