Концептуальні опозиції здоров’я – хвороба, життя – смерть як засіб метафоризації мовного образу мобільного телефону - Кожушко, І.А. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті на матеріалі текстів інтернет-форумів розглянуті особливості когнітивного процесу
метафоризації образу мобільного телефону в проекції на площину української мовної картини
світу. У ході дослідження були виділені чотири моделі концептуальних метафор, які
актуалізуються у відповідних текстах за допомогою репрезентатів концептуальних опозицій
ЗДОРОВ’Я–ХВОРОБА, ЖИТТЯ–СМЕРТЬ, НОРМАЛЬНЕ ФУНКЦІОНУВАННЯ–ЗДОРОВ’Я, НЕСПРАВНІСТЬ–ХВОРОБА, ФУНУЦІРНУВАТИ–ЖИТИ, ОСТАТОНЕ ПРИПИНЕННЯ
ФУНКЦІОНУВАННЯ–СМЕРТЬ.
Ключові слова: концепт, концептосфера, концептуальна метафора, слот, фрейм. В статье на материале текстов интернет-форумов рассмотрены особенности
когнитивного процесса метафоризации образа мобильного телефона в проекции на плоскость
украинской языковой картины мира. В ходе исследования были выделены четыре модели
концептуальных метафор, которые актуализируются в соответствующих текстах с помощью
репрезентантов концептуальных оппозиций ЗДОРОВЬЕ–БОЛЕЗНЬ, ЖИЗНЬ–СМЕРТЬ,
НОРМАЛЬНОЕ ФУНКЦИОНИРОВАНИЕ–ЗДОРОВЬЕ, НЕИСПРАВНОСТЬ–БОЛЕЗНЬ,
ФУНКЦИОНИРОВАТЬ–ЖИТЬ, ОКОНЧАТЕЛЬНОЕ ПРЕКРАЩЕНИЕ ФУНКЦИОНИРОВАНИЯ–СМЕРТЬ.
Ключевые слова: концепт, концептосфера, концептуальная метафора, слот, фрейм. The research is devoted to such an element of the Ukrainian language world picture as the
MOBILE PHONE concept. The article focuses on the process of metaphorical transformation of this
concept and its realization in the texts of Internet forums in the representatives of the cognitive
oppositions HEALTH–AILMENT, LIFE–DEATH. In the result of this research, such the models of the
corresponding conceptual metaphors are defined: THE NORMAL FUNCTIONING–HEALTH,
DISREPAIR–AILMENT, TO FUNCTION–TO LIVE, THE FINAL END TO FUNCTION–DEATH.
Keywords: concept, concept-sphere, the conceptual metaphor, frame, slot.