До питання про походження імені язичеської богині Мокоша - Московченко, О.П. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Приводяться екстралінгвістичні та лінгвістичні докази, що Мокоша пов’язана з водою.
Виявлено лексична спорідненість цього ім’я не тільки з індоєвропейськими, але й семітськими
мовами. На основі аналізу структурних компонентів слів, які мають спільну сему “вода” та
подібність у звучанні, у досліджуваному слові виділено етимологічний корінь о-(а), префікс м- і
суфікси -к - і -ош(а).
Ключові слова: глубинна етимологія, Мокоша, загальна сема, подібні структурні
компоненти, індоєвропейські, семітські мови. Приводятся экстралингвистические и лингвистические доказательства, что Мокоша
связана с водой. Обнаружено лексическое родство этого имени не только с индоевропейскими,
но и семитскими языками. На основе анализа структурных компонентов слов, которые имеют
общую сему “вода” и сходство в звучании, в исследуемом слове выделено этимологический
корень о-(а-), префикс м- и суффиксы -к - и -ош(а).
Ключевые слова: глубинная этимология, Мокоша, общая сема, похожие структурные
компоненты, индоевропейские, семитские языки. Extra-linguistic and linguistic arguments are adduced that Mokosha is connected with water. The
lexical affinity of this name was established both with Indo-European and Semitic languages. On the
basis of the analysis of structural components of the words which have the common seme “water” and
show resemblance in sounding, the etymological root o-(a-), prefix m- and suffixes -k- and -osh(a) were
singled out in the investigated word.
Keywords: deep etymology, Mokosha, common seme, similar structural components, Indо-
European, Semitic languages.