Элементы городской культуры в творчестве Перси Биши Шелли и Уильяма Шекспира - Баринова, Е.А. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
В данной статье рассматривается значение таких важных компонентов городской действительности, как храм и тюрьма, в творчестве двух английских писателей. Изучение данного вопроса необходимо, потому что он является частью актуальной проблемы: репрезентация городских топосов в художественных произведениях. Последовательно доказывается развитие традиций Уильяма Шекспира в произведениях Перси Биши Шелли. В результате исследования делается вывод о том, что храм в его различных проявлениях является центральным образом многих произведений сопоставляемых поэтов. Образ тюрьмы также приобретает огромное значение в литературе в качестве сакрального пространства, где может возникнуть переход в другой, потусторонний мир, открывая герою тайны прошлого и будущего. Ключевые слова: Шелли, Шекспир, храм, тюрьма, город, христианство. У статті розглядається значення таких важливих складових міської дійсності, як храм і в’язниця, у творчості двох англійських письменників. Вивчення даного питання є необхідним, тому що воно є частиною актуальної проблеми: репрезентація міських топосів у художніх творах. Послідовно доводиться розвиток традицій Вільяма Шекспіра у творах Персі Біші Шеллі. У результаті дослідження робиться висновок, що храм у його різних проявах є центральним образом багатьох творів порівнюваних поетів. Образ в’язниці також набуває важливого значення в літературі в якості сакрального простору, в якому можливий перехід в інший, потойбічний світ, відкриваючи герою таємниці минулого та майбутнього. Ключові слова: Шеллі, Шекспір, храм, в’язниця, місто, християнство. In this article value of such important components of the city, as a temple and a prison, in the works of two English writers is considered. Discussion of this question is necessary, because it is a part of an actual problem “Representation of city places in works of art”. Along the whole length of article development of traditions of William Shakespeare in Percy Bysshe. Shelley’s works is consistently proved. As a result of research the conclusion that the temple in its various displays is the central image of many products of compared poets becomes. The image of prison also gets huge value in the literature as sacral space where a transition in another world can arise, revealing to hero the mysteries of the past and the future. Keywords: Shelley, Shakespeare, the temple, the prison, the town, Christianity.