Образ Москвы и Рима в творческой биографии С.М. Соловьева - Беличенко, О.Л. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
В работе сделана попытка осветить основные вехи биографии известного поэта- символиста Сергея Михайловича Соловьева, творчество которого было незаслуженно забыто. Статья рассказывает о трагической судьбе публициста, критика, автора работ по истории отечественной мысли. Автор уделяет внимание ранним годам жизни поэта, когда происходит становление его литературного таланта, связывая их с Москвой, Дедово, Шахматово, Римом. В работе использованы воспоминания А.А. Блока и мемуары самого С.М. Соловьева. Ключевые слова: поэты-символисты, “серебряный век”, мемуары. У роботі зроблена спроба висвітлити основні віхи біографії відомого поета-символіста Сергія Михайловича Соловйова, творчість якого була несправедливо забута. Стаття розповідає про трагічну долю публіциста, критика, автора праць з історії вітчизняної думки. Автор приділяє увагу раннім рокам життя поета, коли відбувається становлення його літературного таланту, пов’язуючи їх з Москвою, Дедово, Шахматово, Римом. У роботі використані спогади О.О. Блока і мемуари самого С.М. Соловйова. Ключові слова: поети-символісти, “срібний вік”, мемуари. In the article the attempt to light up the main biographical lines of a well-known poet-symbolist Sergey Solovyov has been made.To our great regret his creative work had been forgotten. The article is about tragical destiny of a author, critic and writer in a field of a public thinking history. The author pays attention to the poet’s youth when his writing gift was developing .These years are connected with Moscow, Dedowo, Shackmatowo and Rome. Keywords: poet-symbolist, “silver century”, memoirs.