Розгортання міських топосів у зарубіжній дитячій літературі (на матеріалі роману Муні Вітчер “Ніна – дівчинка планети Шостого Місяця”) - Качак, Т.Б. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті пропонується аналіз особливостей розгортання міських топосів у романі сучасної
італійської письменниці Муні Вітер “Ніна – дівчинка планети Шостого Місяця”.Реальним міським
топосам Мадрида (будинок, вулиця, парк, готель) та Венеції (площа Сан-Марко, статуя Крилатого
Лева, вілла “Еспазія” та інші) протиставлені просторові елементи вигаданої планети Ксоракс.
Риси міських топосів у сучасній зарубіжній дитячій літературі мають свою специфіку: казковий
характер, гіперболізацію у зображенні фантастичних просторових елементів, пов’язаність із
просторовою і часовою сферами пригод головного героя.
Ключові слова: місто, міський топос, реальний і вигаданий світ. В статье предлагается анализ особенностей развертывания городских топосов в романе
современной итальянской писательницы Муни Витчер “Нина – девочка планеты Шестой Луны”.
Реальным городским топосам Мадрида (дом, улица, парк, гостиница) и Венеции (площадь Сан-
Марко, статуя Крылатого Льва, вилла “Еспазия” и другие) противопоставлены пространственные
элементы вымышленной планеты Ксоракс. Черты городских топосов в современной зарубежной
детской литературе имеют свою специфику: сказочный характер, гиперболизацию в изображении
фантастических пространственных элементов, связанность с пространственной и временной
сферами приключений главного героя.
Ключевые слова: город, городской топос, реальный и вымышленный мир. The analysis of the peculiarities of the depiction of city topos in the modern Italian writer
Moony Witcher’s novel “Nina is a girl of the Sixth Luna Planet” is given in the article. The real topos of
Madrid (the house, the street, the park, the hotel) and Venice (St. Mark’s square, Winged Lion's statue,
villa “Espaziya” etc.) are contrasted to the spatial elements of the invented planet of Ksoraks. The
features of city topos in modern foreign child’s literature have the specific: fairy-tale character,
overstatement in representing fantastic spatial elements, connection with the spatial and time spheres
of the protagonist’s adventures.
Keywords: city, city topos, real and fictional world.