Василь Земляк: прозоліричне зізнання Києву - Гуляр, Т.Б. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті запроваджено новий термін прозова лірика (прозолірика) стосовно прозових ліричних мініатюр, які в українській терміносистемі мають кілька означників – вірші в прозі, вірші прозою, поезії в прозі. Запропоновано також розрізняти прозову лірику і ліричну прозу. Термін прозова лірика акцентує на ліриці в її прозовому інваріанті, а лірична проза – на прозописьмі в його ліричній видозміні; у першому випадку актуалізується входження у текст через формований зміст, у другому – через змістовну форму. Термінологічні пропозиції проілюстровано аналізом прозоліричної мініатюри Василя Земляка “Діалог з містом”. Ключові слова: лірика, проза, поезія, прозова лірика (прозолірика), філологічний аналіз. В статье вводится новый термин прозаическая лирика (прозолирика) применительно к лирическим миниатюрам в прозе, имеющим в украинской терминосистеме несколько означающих – стихи в прозе, стихи прозой, поэзии в прозе. Предлагается также различать прозолирику и лирическую прозу. Термин прозаическая лирика (прозолирика) акцентирует на лирике в ее прозаическом инварианте, а лирическая проза – на прозе в ее лирической ипостаси; в первом случае актуализуется вхождение в текст через формированное содержание, во втором – через содержательную форму. Терминологические новации проиллюстрированы анализом прозаической лирической миниатюры Василя Земляка “Диалог с городом”. Ключевые слова: лирика, проза, поэзия, прозаическая лирика (прозолирика), филологический анализ. In article is entered new term prosaic lyrics (прозолірика) with reference to lyrical miniature in prose, having in ukrainian terminological system several meaning – a poetry in prose, poetry by prose, poetries in prose. Author offers also distinguish the prosaic lyrics and lyrical prose. The Term prosaic lyrics (прозолірика) accents on lyric in its prosaic invariant, but lyrical prose – on prose in its lyrical invariant; entering becomes actual in the first event in text through formed contents, in other event – through profound form. The Terminological novations are illustrated by analysis of the prosaic lyrical miniature of Vasyl Semliak “Dialogue with city”. Keywords: lyrics, prose, poetry, prosaic lyrics (прозолірика), philological analysis.