Образ міста у творчості О. Іваненко (на матеріалі казки “Чарівна квітка”) - Плетньова, О.Ю. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Авторка статті досліджує образ міста у творчості відомої письменниці ХХ ст.
Оксани Іваненко. Автор робить спробу виокремити особливості творів, що характерні для її
манери письма. Приділяється увага тематиці творів письменниці, портретній характеристиці її
героїв. Дослідниця робить спробу схарактеризувати образ міста на матеріалі казок “Чарівна
квітка”. “Місто боягузів” у казці “Чарівна квітка” О. Іваненко є точкою відліку в казковому часі, не має логіки у взаємозв’язку з дійсністю. Результатом дослідження є висновок про те, що
письменниця досліджує процес становлення і розвитку дитини, вивчає особливості психології
персонажів.
Ключові слова: казка, логіка, образ, місто, тематика, реальність, персонажі. Автор статьи исследует образ города в творчестве известной писательницы ХХ века
Оксаны Иваненко. Автор статьи делает попытку выделить особенности произведений,
характерные ее письму. Уделяется внимание тематике произведений писательницы, портретной
характеристике ее героев. Исследователь делает попытку охарактеризовать образ города на
материале сказки “Волшебный цветок”. “Город боягузов” в сказке “Волшебный цветок”
Оксаны Иваненко является точкой отсчета в сказочном времени, не имеет логики со
взаимосвязью с действительностью. Результатом исследования является вывод о том, что
писательница исследует процесс становления и развития юного читателя, изучает особенности
психологии персонажей.
Ключевые слова: сказка, логика, образ, город, тематика, реальность, персонажи. The author of the article investigates the figure of the city in the O. Ivanenko’s works, the
famous writer of the XX th century. The author tries to define the peculiarities of her works. There are
paid attentions to the portrait characteristics of the main characters in “Magic flower”, to the themes of
her works. The investigator tries to characterise the figure of the city in the “Magic flower”. The “city of
timorous people” in the “Magic flower” by O. Ivanenko is the beginning in the time of the tale, it does not
have logic. This investigation proves that the writer investigates the process of the child’s growing and
growing, studies the psychological peculiarities of the main characters.
Keywords: tale, logic, figure, city, themes, reality, main characters.